Το περπάτημα είναι ένας από τους ασφαλέστερους και ευκολότερους τρόπους για… αεροβική γυμναστική! Και μην ξεχνάτε το καλύτερο.
Δεν σας κοστίζει τίποτα!
Το πόσο χρόνο και τι αποστάσεις πρέπει να καλύπτει κανείς περπατώντας εξαρτάται από το πόσο γυμνασμένος είναι, από την ηλικία και άλλους παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, διατροφής, προβλήματα υγείας κ.τ.λ.
Τα οφέλη από «μικρές δόσεις» γυμναστικής, όπως το περπάτημα, εκτός του ότι θωρακίζουν την καρδιά είναι και πιο αποτελεσματικά από το αν για παράδειγμα κάποιος δεν γυμνάζεται καθόλου μέσα στην εβδομάδα και… τα δίνει όλα στο γυμναστήριο το σαββατοκύριακο!
Ερευνητές του Χάρβαντ μελέτησαν περισσότερες από 18.000 γυναίκες και βρήκαν ότι 90 λεπτά ζωηρό περπάτημα την εβδομάδα ή περίπου 15 λεπτά την ημέρα, ήταν ό,τι έπρεπε για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου Alzheimer στο μέλλον.
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Pittsburgh βρήκαν ότι όσο περισσότερο περπατούσε κάποιος που ανήκε στην τρίτη ηλικία, τόσο καλύτερες επιδόσεις είχε σε γνωστικές ικανότητες και τόσο μεγαλύτερος ήταν ο εγκέφαλός τους. Το μέγεθος του εγκεφάλου συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου Alzheimer.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι κάθε μορφή φυσικής δραστηριότητας, είτε πρόκειται για κηπουρική, είτε για τις δουλειές του σπιτιού, το κολύμπι ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου.
Όταν εκείνοι που ακολουθούν τη λεγόμενη «καθιστική ζωή» αρχίσουν να εντάσσουν στην καθημερινότητά τους κάποιο είδος άσκησης, ο εγκέφαλός τους μεγαλώνει, στις περιοχές «μνήμης» όπως ο μετωπιαίος λοβός και ο ιππόκαμπος.
Ο Dr. Arthur Kramer και οι συνεργάτες του από το πανεπιστήμιο του Illinois μελέτησαν εθελοντές ηλικίας από 58 έως 77 χρονών, τους οποίους ενέταξαν σε δύο γκρουπ. Στο πρώτο οι εθελοντές έπρεπε να περπατούν και στο άλλο έκαναν διατάσεις και ασκήσεις τόνωσης.
Μετά από έξι μήνες οι… περιπατητές εμφάνισαν αυξημένη ροή αίματος στα κυκλώματα του εγκεφάλου που ελέγχουν τη χωρική ικανότητα την περιπλοκότητα της σκέψης, συγκριτικά με όσους έκαναν διατάσεις και ασκήσεις τόνωσης.
Παρόλο που οι διατάσεις και οι ασκήσεις τόνωσης των μυών είναι σημαντικό κομμάτι σε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής, τα ευρήματα του καθηγητή Kramer υποδεικνύουν την προστιθέμενη αξία των καρδιαγγειακών ασκήσεων στη διατήρηση της καλής υγείας και λειτουργίας του εγκεφάλου.
Οι αεροβικές ασκήσεις βελτιώνουν άλλωστε τη διανοητική οξύτητα με διάφορους τρόπους. Η άσκηση κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα, στέλνοντας περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο, κάτι που φαίνεται να αντιστρέφει τη διαδικασία κυτταρικών αλλοιώσεων που σχετίζονται με τη γήρανση.
Διεγείρει ακόμη την ανάπτυξη νέων συνάψεων (τις περιοχές σύνδεσης των νευρώνων) και κάνει τα εγκεφαλικά κύτταρα να ανταποκρίνονται περισσότερο και γρηγορότερα στα εξωτερικά ερεθίσματα.
ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΝΕΤΕ LIKE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ: REPORTS-NEWS
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου