Σε 507 σελίδες περιέχονται τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων για τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή, μετά από εκείνη του Τσερνόμπιλ, στο σταθμό της Φουκουσίμα, τον περασμένο Μάρτιο.
Το πόρισμα επικεντρώνεται σε δύο κύρια σημεία. Αυτά είναι η έλλειψη μηχανισμών και διαδικασιών πρόληψης για ένα πυρηνικό δυστύχημα αυτού του μεγέθους, όπως και η κακή ενημέρωση των πολιτών.
Ευθύνες καταλογίζονται στο φορέα Tokyo Electric power (Tepco), που διχειριζοταν την πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα, καθώς και στην ιαπωνική κυβέρνηση. Η τελευταία ελέγχεται «για λάθη που διέπραξε, τόσο προ, όσο και μετά από το πυρηνικό δυστύχημα» της 11ης Μαρτίου και συγκεκριμένα:
«Για για τις μη τηρούμενες (προληπτικού χαρακτήρα) διαδικασίες, για ανυπαρξία μηχανισμών παρεμπόδισης τέτοιας κλίμακας επιπτώσεων, για την κακή ποιότητα της ενημέρωσης των πολιτών, όσον αφορά το δυστύχημα, όπως και για εμφανή έλλειψη συντονισμού των κυβερνητικών υπηρεσιών μεταγενέστερα, με δραματικές επιπτώσεις» για τον ιαπωνικό πληθυσμό.
Η διεύθυνση της Tepco στο πόρισμα καυτηριάζεται ιδίως για την ανακοίνωση, που εξέδωσε λίγες μέρες μετά την 11η Μαρτίου, ότι «δεν ήταν δυνατόν να έχει προετοιμαστεί για μια κατάσταση, η οποία ήταν αδιανόητο ότι θα συμβεί».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου