Στις 21 Δεκεμβρίου τουρκικά πολεμικά πλοία έστρεψαν τα κανόνια τους στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου Κύπρος και Ισραήλ πραγματοποιούν έρευνες για φυσικό αέριο στο κοίτασμα Λεβιάθαν.
Τα τουρκικά πολεμικά βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα.
Ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία ούτε το Ισραήλ έκαναν δημόσια αναφορά στο γεγονός καθεαυτό, ωστόσο ενίσχυσαν τη ναυτική τους δύναμη στην περιοχή.
Μόνο ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, στις 22 Δεκεμβρίου, κατά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ ενόψει των Χριστουγέννων, έκανε ένα σχόλιο στην ομιλία του, που ερμηνεύθηκε ως αναφορά στο γεγονός:
«Αν η Τουρκία δεν κατανοήσει ότι η πολιτική των κανονιοφόρων, η πολιτική της αστυνόμευσης της περιοχής με το 'έτσι θέλω' δεν περνά και δεν αλλάξει, θα έχουμε συνέπειες οι οποίες, σίγουρα, δεν θα είναι καλές για ολόκληρη την περιοχή, δεν θα είναι καλές ακόμα και για τον ίδιο τον τουρκικό λαό και, στο τέλος της μέρας, πρώτα απ' όλα για τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.
Θέλω να πιστεύω ότι και οι προοπτικές ανεύρεσης φυσικού αερίου θα κάνουν την Τουρκία να κάνει δεύτερες σκέψεις και να ακολουθήσει μια πολιτική συνεννόησης, συμβιβασμού και με την Ελλάδα και με την Κύπρο, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ενός πραγματικά ειρηνικού μέλλοντος συνεργασίας και ειρήνης όλων των λαών της περιοχής, περιλαμβανομένου και του τουρκικού λαού».
Από την ισραηλινή πλευρά, στις 22 Δεκεμβρίου ακυρώθηκε μια συμφωνία ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία, που αφορούσε στην πώληση ισραηλινού στρατιωτικού συστήματος ραντάρ.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ, που επικαλείται η ισραηλινή ιστοσελίδα DEBKA, η πώληση ακυρώθηκε ώστε να εκληφθεί ως προειδοποίηση στην Άγκυρα και να σταματήσουν οι τουρκικές παρενοχλήσεις στην περιοχή των ερευνών.
Η επίσημη δικαιολογία ήταν οι ισραηλινές ανησυχίες μήπως τα τελευταίας τεχνολογίας οπλικά συστήματα, αφού πωληθούν στην Τουρκία, καταλήξουν στα χέρια της Τεχεράνης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου