Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Θέλετε να καταπολεμήσετε τη δυσπεψία; Ξεχάστε το άγχος

Θέλετε να καταπολεμήσετε τη δυσπεψία; Ξεχάστε το άγχος. Το καθημερινό στρες, όπως λένε επιστήμονες, μπορεί, μεταξύ άλλων, να ενοχλήσει και το στομάχι.

«Βάρος», καούρες και όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν μετά το γεύμα μπορούν να αποφευχθούν αν εντοπίσετε την πηγή τους. Ετσι θα ξέρετε πώς να τα αποφύγετε.

Πρώτα απ' όλα, αν είστε υπέρβαρος, καλό θα ήταν για τη γενικότερη υγεία σας να χάσετε βάρος. Ειδικότερα στο ζήτημα της πέψης, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το υπερβολικό βάρος ασκεί πίεση στην κοιλιακή χώρα, με αποτέλεσμα να σπρώχνει το περιεχόμενο του στομαχιού προς τον οισοφάγο.

Από την άλλη πλευρά, έχει επίσης παρατηρηθεί ότι τα υπέρβαρα άτομα χωνεύουν δυσκολότερα καθώς, όπως φαίνεται, η τροφή «κάθεται» στο στομάχι εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Οι αγχώδεις άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να είναι περισσότερο επιρρεπείς στη δυσπεψία, διότι παρουσιάζουν γαστρική υπεραισθησία ως σύμπτωμα του στρες.

«Ενοχο» για τη δυσπεψία θεωρείται όμως και το τσιγάρο, αν και κάποιοι καπνιστές επιμένουν ότι τους βοηθά στη χώνεψη. Στην πραγματικότητα, το κάπνισμα χειροτερεύει την ποιότητα της πέψης, ειδικότερα όταν ακολουθεί αμέσως μετά το φαγητό.

Οσον αφορά το τι μπορείτε να κάνετε την ώρα του φαγητού για να αποφύγετε μετέπειτα προβλήματα, δύο είναι τα μυστικά: καταναλώστε μικρές ποσότητες φαγητού, ενώ φροντίστε να μασάτε καλά την τροφή σας. Πότε μην καταπίνετε βιαστικά.

Υπάρχουν βέβαια και τροφές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην περίπτωση της δυσπεψίας καθώς είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Καλό θα ήταν επίσης να αποφεύγετε ό,τι προκαλεί ερεθισμούς στο στομάχι. Οσπρια, καφές, αναψυκτικά, αλκοόλ, καυτερά, αλλά και λιπαρά φαγητά αντενδείκνυνται.

Τέλος, μην ξεχνάτε τη γυμναστική. Αν ασκείστε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα ενισχύετε την υγεία σας. Αλλωστε, αν «τεμπελιάζετε» εσείς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι -αργά ή γρήγορα- το ίδιο θα κάνει και το στομάχι σας, με αποτέλεσμα να σταματήσει να κάνει καύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου