Mετά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών, φαίνεται να έχουμε κάποιες μεταβολές στην ως τώρα γενική εκτίμηση, πως θα έχουμε ραγδαία πτώση στις βάσεις 2011. Πτώση θα υπάρξει, αλλά μικρότερη, και κυρίως ιδιαίτερα στις σχολές (ακόμα και τις πρωτοκλασάτες) της επαρχίας, αλλά και στα ΤΕΙ.
Πάμε λοιπόν, να δούμε τις εκτιμήσεις της Εφημερίδας Αγγελιοφόρος ανά πεδίο:
1o Πεδίο
Τα περσινά επίπεδα των Νομικών Αθήνας (18.893) και Θεσσαλονίκης (18.746), δεν φαίνεται να μεταβάλλονται. Στην επαρχία η ανάλογη (βάση των υπόλοιπων πεδίων) πτώση, δεν θα επηρεάσει τις Νομικές (όπως για παράδειγμα της Κομοτηνής), αφού η μείωση των θέσεων εισαγωγής, αντιστάθμισε τις απώλειες μορίων…
Στις υπόλοιπες σχολές του πεδίου, αναμένεται καθοδική πτώση, με το Παιδαγωγικό του ΑΠΘ για παράδειγμα, να συνεχίζει την πορεία των τελευταίων ετών (18.711 το 2010 και 18.887 το 2009). Αντίστοιχου επιπέδου μεταβολές (μέχρι 100 μόρια) και για Αγγλική Φιλολογία, Νηπιαγωγούς και Ψυχολογία.
2ο Πεδίο
Και εδώ τα πράγματα είναι πάνω-κάτω όπως τα ξέραμε. Τα μηχανογραφικά δεν έδειξαν να επηρεάζουν τις βάσεις τόσο πολύ, και οι Σχολές Θετικών Επιστημών της περιφέρειας εκτιμάται ότι θα πληγούν περισσότερο από τις φετινές χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στη Φυσική και στα Μαθηματικά. Επίσης, η απόφαση των μαθητών να επιλέξουν Μαθηματικό και Φυσικό, αντί για τις πρωτοκλασάτες περιφέρειας, θα δημιουργήσει αυτό που αποκαλούσαμε «Ντόμινο». Μικρότερη πτώση σε δεύτερες σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερη σε πρωτοκλασάτες της Επαρχίας. Ενδεικτικά η Γεωπονική ΑΠΘ, πιστεύεται πως θα έχει πτώση, μόλις κοντά στα 100 μόρια, ενώ οι αντίστοιχες Φυσικομαθητικές της επαρχίας, θα έχουν απώλεια σίγουρα πάνω από 200 μόρια.
3ο Πεδίο
Κλασικά οι Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, δεν θα χάσουν πάνω από 100 μόρια. Οι αριστούχοι που έμεινα απέξω, θα διατηρήσουν υψηλά και Φαρμακευτική, Οδοντιατρική, Βιολογία και Κτηνιατρική!
Το μέγεθος της πτώσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, στις ιατρικές σχολές της περιφέρειας. Στα ΤΕΙ η περσινή βάση του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης «σκαρφάλωσε» στα 16.500 μόρια, ενώ και φέτος το έντονο ενδιαφέρον μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρά άνοδο.
Αγαπημένες επίσης επιλογές, για τους υποψήφιους, είναι τα Τμήματα ΤΕΙ, Φυσιοθεραπείας, Διαιτολογίας-Διατροφής, Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας!
4ο Πεδίο
Τα Πολυτεχνεία, φαίνεται πως θα είναι μία περίεργη κατάσταση φέτος, αφού ενώ αρχικά μιλούσαν όλοι για πτώση και ιδιαίτερα στην περιφέρεια, τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, ΗΜΜΥ και Μηχανολόγων Μηχανικών, δε διαφαίνεται να σημειώνουν σημαντική μεταβολή.
«Εκείνο που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Κοζάνης (16.501 μόρια πέρυσι), το οποίο μπορεί να υπερβεί τις 17.000 μόρια», τονίζει ο πρόεδρο της ΟΕΦΕ, κ. Αντωνίου.
Πτώση για Γεωπονικές, αλλά προβλέπεται μέχρι και αύξηση στα Τμήματα (των ΤΕΙ) Πληροφορικής, Αυτοματισμοί και Πολιτικών Εργων Υποδομής. Τα υπόλοιπα τμήματα ΤΕΙ, θα σημειώσουν ραγδαία πτώση!
5ο Πεδίο
Επίσης ένα πεδίο δύο ταχυτήτων. Ελάχιστη πτώση στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες (Λογιστική, Χρηματοοικονομικά, Οικονομικών Σπουδών, Οργάνωση και διοίκηση) αλλά κατρακύλα για τις μεσαίες και χαμηλές σχολές!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου