Σάββατο 4 Ιουνίου 2011
Στην Ιαπωνία η «έξυπνη πόλη» του μέλλοντος
Μια «έξυπνη πόλη» που θα ενσωματώνει «πράσινες» τεχνολογίες και η οποία θα είναι ενεργειακά αποδοτικότερη - άρα και πιο οικονομική- για τους κατοίκους της, αναμένεται να έχει ανεγερθεί έως το 2014 στην Ιαπωνία.
Στόχος του προγράμματος «Βιώσιμη Έξυπνη Πόλη Φουτζισάγουα» (SST), το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της Panasonic και άλλων οκτώ ιαπωνικών ομίλων, είναι η δημιουργία μιας πόλης που θα παράγει 70% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Η SST θα χτιστεί σε μία έκταση 190 στρεμμάτων, όπου κάποτε βρισκόταν ένα εργοστάσιο της Panasonic. Στην πραγματικότητα, θα είναι μια πόλη μέσα... στην παραθαλάσσια πόλη Φουτζισάγουα, 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο. Θα αποτελείται από 1.000 σπίτια και άλλα κτίρια, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με φωτοβολταϊκά, «έξυπνες» συσκευές, οικιακές κυψέλες καυσίμου και μπαταρίες που εγγυώνται την εξοικονόμηση εκατοντάδων ευρώ ετησίως. Τα σχέδια προβλέπουν επίσης την εγκατάσταση φορτιστών για ηλεκτροκίνητα οχήματα και φυσικά τη δημιουργία χώρων πρασίνου στο κέντρο της πόλης και όχι μόνο.
Στη λίστα των «υπό συζήτηση» χαρακτηριστικών της πόλης βρίσκονται επίσης σχέδια για τη συλλογική χρήση αυτοκινήτων, η εγκατάσταση συσκευών που θα λειτουργούν με αιολική ενέργεια, αλλά και η παροχή πρώτης τάξεως υπηρεσιών υγείας και φροντίδας για τους ηλικιωμένους κατοίκους της SST.
Και στο παρελθόν, ιαπωνικά μεγαθήρια, από τη Sony και την Toshiba ως την Toyota και τη Honda έχουν συμμετάσχει στην ανάπτυξη «έξυπνων σπιτιών» ή συστημάτων που αξιοποιούν ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες. Είναι όμως η πρώτη φορά που η ιδέα εφαρμόζεται σε κλίμακα... πόλης. Μάλιστα, προεξοφλώντας την επιτυχία του εγχειρήματος, η Panasonic έχει ήδη προαναγγείλει την επανάληψή του και σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας.
Η ενίσχυση του ενδιαφέροντος ιαπωνικών ομίλων για τις «πράσινες» τεχνολογίες συνδέεται από πολλούς με το πρόσφατο πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα. Από τη μία η ανησυχία των πολιτών για την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας και από την άλλη τα προβλήματα στην παροχή ηλεκτροδότησης που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ιαπωνία το καλοκαίρι, όλο και περισσότερες εταιρίες εξερευνούν λύσεις ασφαλέστερες και φιλικότερες προς το περιβάλλον.
Η υλοποίηση του σχεδίου εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 510 εκ. ευρώ και όλα τα σπίτια αναμένεται να κατοικούνται έως το 2018 από περίπου 3.000 «πράσινους» πρωτοπόρους.
www.naftemporiki.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου