Από την 1η Ιουνίου όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί στην ΕΕ αξιολογούνται σε ότι αφορά την ασφάλειά τους, όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, μετά την τραγωδία στη Φουκουσίμα.
Τα κοινά κριτήρια με βάση τα οποία διεξάγονται αυτά τα «στρες τεστ» περιλαμβάνουν την αντοχή των σταθμών σε σεισμό, πλημμύρα, ανθρώπινο σφάλμα ή πτώση αεροσκάφους.
Δεν θα δοκιμασθεί η αντοχή τους σε τρομοκρατική επίθεση καθώς αυτό θα είναι το αντικείμενο διαφορετικού «στρες τεστ». Τα ακριβή κριτήρια παρουσιάζονται στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη 9 Ιουνίου. Ακολουθεί η γνώμη ορισμένων ευρωβουλευτών σχετικά με το θέμα.
Θα είναι αρκετά αυστηρά τα «στρες τεστ»;
«Περιλαμβάνουν ακόμα και πτώση αεροσκάφους πάνω στο σταθμό» σημειώνει ο πρόεδρος της επιτροπής βιομηχανίας και έρευνας, Herbert Reul (EΛΚ, Γερμανία), εξηγώντας ότι η τρομοκρατική απειλή θα δοκιμασθεί χωριστά: «το σημαντικότερο τώρα είναι να διεξαχθούν πράγματι οι δοκιμές αυτές»…
Ωστόσο η απουσία «τεστ» που να περιλαμβάνει τρομοκρατική επίθεση ή και επίθεση στον κυβερνοχώρο προβληματίζει τον πρόεδρο της επιτροπής Περιβάλλοντος, Γερμανό ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών, Jo Leinen, που θεωρεί ότι πρόκειται για «παράλειψη που περιορίζει σημαντικά την αξία και σημασία των τεστ».
Για τη Lena Ek (Φιλελεύθεροι, Σουηδία) πάλι, τα κριτήρια, στο βαθμό που είναι γνωστά, δεν εγγυώνται την ανεξαρτησία και διαφάνεια της διαδικασίας ενώ για την Γερμανίδα Πράσινη, Rebecca Harms, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ο εθελοντικός χαρακτήρας της όλης διαδικασίας, που δεν διασφαλίζει ότι θα υποβληθούν στη δοκιμασία οι παλαιότεροι και πλέον ευάλωτοι σταθμοί, ενώ προβληματική χαρακτηρίζει επίσης την απουσία από τα τεστ των εγκαταστάσεων αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων.
Από την πλευρά της, η κ. Νίκη Τζαβέλα (Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας – ΛΑΟΣ) σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση η πυρηνική ενέργεια παραμένει απρόβλεπτη και επικίνδυνη και θα πρέπει να καταργηθεί σταδιακά σε όλη την Ευρώπη, ενώ αντίστοιχη είναι θέση της Sabine Wils της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστέρας (Γερμανία) που δηλώνει απλά ότι «μόνο τα κλειστά πυρηνικά εργοστάσια είναι ασφαλή».
Αντιθέτως, ο Βρετανός ευρωβουλευτής Giles Chichester των Συντηρητικών (ΕΣΜ), επισημαίνει ότι «η φυσική καταστροφή που γνώρισε η Ιαπωνία είναι δύσκολο να συμβεί στην Ευρώπη για καθαρά γεωγραφικούς λόγους».
Τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος σταθμός δεν «περάσει»;
Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να κλείσουν όσοι σταθμοί «κοπούν» στο στρες τεστ όμως την τελική απόφαση θα πάρουν οι κυβερνήσεις. Οι περισσότεροι ομιλητές στη συνεδρίαση του ΕΚ τόνισαν ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να κλείσουν όσοι σταθμοί αποτύχουν αλλά για τον Reul αυτό πρέπει να είναι η δεύτερη επιλογή με πρώτη την αναβάθμιση και «μόνο αν η αναβάθμιση είναι οικονομικά ή τεχνικά ανέφικτη πρέπει να κλείσουν οι σταθμοί». Αλλά και για τον Jo Leinen, η αναβάθμιση είναι μία ενδεχόμενη λύση σε περίπτωση αποτυχίας.
Από την άλλη πλευρά η Lena Ek προειδοποιεί για τον κίνδυνο να αποδειχθούν τα πυρηνικά στρες τεστ, «χάρτινη τίγρης όπως τα τεστ των τραπεζών» αλλά ο Giles Chichester δηλώνει ότι το αν θα κλείσει ή θα συνεχίσει ένας σταθμός είναι κάτι που μόνο «οι αρμόδιες αρχές κάθε κράτους μέλους μπορούν να αποφασίσουν».
Γειτονικές χώρες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη καταβάλλει προσπάθειες να περιληφθούν στις ίδιες δοκιμές πυρηνικοί σταθμοί στην Ελβετία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Αρμενία, κάτι που στήριξαν με δηλώσεις τους πολλοί ευρωβουλευτές, υπενθυμίζοντας το Τσερνομπίλ…
Πηγή: econews
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου